عمل جراحی مجدد بینی Secondary Rhinoplasty
این عمل جراحی معمولاً در تعریف عامه مردم به عمل ترمیمی یا روتوش بینی شهرت دارد.
به طور کلی باید گفت که در یک سال اول بعد از عمل جراحی بینی، اصلاً به صلاح نیست که عمل دوم انجام شود و باید حتماً صبر و حوصله داشت تا نتیجه نهایی بینی مشخص شده و سپس اشکالات تصحیح شود.
در اینجا این سوال اساسی مطرح می شود که-در چه مواقعی باید اقدام به جراحی مجدد بینی کرد و همچنین چه مواقعی لزومی به انجام عمل مجدد بینی نمی باشد که هدف این مقاله بررسی و وپاسخگویی به این سوالات است.
موارد منع جراحی مجدد
وقتی که پزشک در معاینه مجدد اشکال عمده ای را نمی بیند که لازم باشد تصحیح مجدد انجام دهد و بیمار اصرار به جراحی مجدد داشته باشد بهتر است پزشک از این اقدام صرف نظر کند و بیمار را به پزشک معتمد دیگری ارجاع دهد. در نگاه اول شاید این اقدام منصفانه به نظر نرسد ولی آن کسی که باید ترمیم را انجام دهد ونمی داند که چگونه نظر بیمار را اعمال کند، بهتر است هیچ اقدامی انجام ندهد. گاهی اوقات توقعات بیماران و انتظارات آنها از عمل جراحی بسیار زیاد و غیر منطقی است و نباید تن به خواسته های بیماران داد.
مثلاً بیماری که بینی او بسیار بزرگ است و پوست کلفتی دارد و بعد از عمل هم بینی او شکل منطقی و استاندارد پیدا کرده است اما هنوز از بزرگی بینی و نوک آن ناراضی است را نباید مجدداً عمل کرد و باید توضیحات لازم به بیمار داده شود چون مسلماً عمل جراحی مجدد می تواند شکل بینی را به طور کلی دگرگون کند.
در مواقعی که بیمار از کجی بینی خود شاکی است ولی در معاینه مشخص می شود که این کجی مربوط به عدم تقارن ۲ نیمه صورت می باشد و ارتباطی با ساختار آناتومیک بینی ندارد، هم عمل جراحی مجدد لزومی ندارد.
گاهی اوقات بیماران بعد از عمل جراحی تمام تمرکز خود را روی اشکالات بسیار جزئی بینی خود می کنند که لزوماً نه تصحیح پذیر است و نه ارزش عمل جراحی مجدد را دارد که لازم است پزشک از عمل جراحی مجدد صرف نظر کند و گاهی اوقات بیماران بعد از جراحی اولیه اظهار رضایت می کنند ولی بعد از چند سال و به علت اتفاقات ناگوار زندگی مثل شکست های عاطفی و طلاق، و اوضاع نابسامان مالی دچار بحرانهای روحی می شوند و به طور ناخودآگاه دچار نارضایتی از عمل بینی خود می شوند بدون اینکه اشکال عمده ای قابل مشاهده باشد. در خیلی از بیماران تورم نوک بینی به علت کلفتی پوست در ناحیه نوک بینی شایع می باشد و بیماران خواهان جراحی مجدد می باشند که باید توضیح داد که این بزرگی نوک ارتباط مستقیم با کلفتی پوست دارد و ارتباطی با شیوه جراحی ندارد.
موارد جراحی مجدد
یکی از شایع ترین موارد جراحی مجدد وجود نامنظمی در ناحیه پشت بینی می باشد، به شکلی که در نگاه اول پشت بینی و یا به اصطلاح بیماران تیغه بینی پستی و بلندی داشته باشد. چنانچه این نامنظمی در نگاه اول دیده شود وو بارز باشد باید مجدداً جراحی ثانویه انجام شود و قسمت های برآمده را می توان برداشت و یا قسمت های فرورفته را می توان با غضروف پر کرد.
گاهی اوقات پزشک ناحیه پشت بینی را بیش از حد مجاز تراشیده است و قوس ناحیه پشت بینی بیش از حد شده است این مورد در اصطلاح عوام به نام بینی سرسره ای معروف است که در این موارد لازم است با استفاده از غضروف های گوش و یا غضروف های دنده این قوس زیاد را اصلاح کرد.
این نوع بینی ها در اصطلاح پزشکی بینی زین اسبی یا (saddle Nose) نامیده می شوند.
علت رایج دیگر که لازم است جراحی مجدد انجام شود، فرورفتگی های عمیق است که در دوطرف نوک بینی اتفاق می افتد و در اصطلاح عوام به بینی منگنه ای شهرت پیدا کرده است و در اصطلاح پزشکی pinched nose گفته می شود.
این حالت وقتی اتفاق می افتد که غضروف های طرفین بینی بیش از حد برداشته شده است و این فرورفتگی ها ایجاد شده است که لازم است مجدداً در این ناحیه غضروف گذاشته شود.
علت رایج دیگر نامنظمی های ایجاد شده در ناحیه نوک بینی است که نوک تقارن لازم را ندارد و به اصطلاح تپه هایی نامنظم در ناحیه نوک بینی هم دیده و هم لمس می شود وبه این علت بیرون زدگی لبه های غضروف بریده شده در زیر پوست نازک ناحیه نوک بینی اتفاق می افتد و در اصطلاح پزشکی به (bossa formation) شهرت دارد.
لازم است لبه های تیز مجدداً صاف شود و یک لایه غضروف نرم بر روی لبه های تیز غضروف گذاشته شود.
از علل رایج دیگر مشکل تنفسی بیماران می باشد. لازم به ذکر است که اکثر بیماران بعد از عمل جراحی زیبایی دچار درجاتی از مشکلات تنفسی می باشند که به مرور با کاهش ورم های مخاطی بهبود حاصل می کنند و یا اینکه بیماران بعد از جراحی تمرکز خود را روی تنفس خود چندین برابر می کنند و اشکلاتی را که قبلاً حس نکرده اند حالا به حساب جراحی خود می گذارند. باید توضیح داد که هر بینی دارای سیکل تنفسی است به این شکل که گاهی اوقات یک سوراخ بینی گرفته است و یک سوراخ باز است و مجدداً این سیکل در سوراخ دیگر که باز است اتفاق می افتد و به طور نرمال اشخاص از این روند که به سیکل فیزیولوژیک مشهور است نامطلع هستند در این مواقع باید گفت که چنانچه مشکل تنفسی به طور دائمی در یک سوراخ باشد لازم است بررسی مجدد انجام شود.
در این گونه موارد لازم است اگر این مشکل تنفسی مربوط به آلرژی قبلی باشد درمان دارویی و چنانچه مربوط به کجی تیغه بینی باشد اصطلاح صورت گیرد.
امیدوارم که این سلسله مقالات در افزایش آگاهی بیماران محترم با توجه به رشد فزاینده جراحی بینی در جامعه، نقش به سزایی را ایفا کند و از ایجاد باورهای غلط که روز به روز در بین افراد جامعه در مورد زیبایی بینی در حال گسترش است جلوگیری کند.