درمان اسکار (جوشگاه یا جای زخم)
به طور کلی اسکارها به دو نوع عمده تقسیم می شوند:
۱.اسکارهای آتروفیک:
که در این نوع اسکار بافت جوشگاه یا اسکار نسبت به بافت های اطراف فرورفته تر است .
۲. اسکارهای برجسته یا هیپروتروفیک :
که در این نوع اسکار بافت جوشگاه نسبت به بافت های اطراف برجسته تراست به نظر می رسد اسکار شکل برآمده دارد و در نظر عوام گفته می شود که گوشت اضافه دارد.
به طور کلی باید گفت که هیچوقت پس از درمان ، اسکار کاملاً شکل بافت های اطراف را پیدا نخواهد کرد وشکل آن کاملاً محو نمی شود و تا حد بسیار کمی باقی می ماند.
بعد از درمان اسکار که معمولاً چندین ماه طول می کشد، تا حدودی اسکار بهتر می شود ولی کاملاً محو نمی شود، لذا به تمامی متقاضیان درمان اسکار باید این نکته را گوشزد کرد که درمان همیشه نسبی است و بهبودی کامل و صد در صد نخواهد بود.
در درمان اسکارهای آتروفیک می توان از چندین روش استفاده کرد:
یکی از روشها microdermabrasion یا همان تراش پوست است. در روش microdermabrasion به کمک پودر اکسید آلومینیوم
که با فشار به ناحیه پوست پاشیده می شود، لبه های اسکار صاف می شود و یک لایه از روی محل اسکار تراشیده می شود.
از دیگر روش های درمان می توان ، انواع لیزرها را نام برد.
یکی از شایع ترین لیزرها نوع pdl است.
در این نوع لیزر, اسکارهای قرمز بیشترین تاثیر درمان را خواهند داشت.
از روشهای جراحی میتوان روش برداشتن ودوختن مجدد اسکار را ذکر کرد ولی متاسفانه روش موثری برای اسکارهای خطی و نازک نیست و در اسکارهای پهن می توان این روش را بکار برد.
درمان اسکارهای هیپروترونیک به طور کلی بهتر از اسکارهای آتروفیک است. یکی از موثرترین درمان ها تزریق آمپول کورتن به داخل ضایعه می باشد.
معمولاً بعد از چند بار تزریق هم سطح شدن ضایعه با بافت های اطراف را می توان مشاهده کرد .
یکی از روشهای درمان که به تازگی وارد بازار پزشکی شده است استفاده از قلم های مخصوص به اسم deremapen است. که این وسیله حاوی سوزن های ظریفی است که در راس آن می باشد و با فرورفتن این سوزن ها به بافت اسکار و تحریک اسکار کلاژن سازی مجدد ایجاد می شود. نتایج بسیار امیدوارکننده ای ازاستفاده از این وسیله مشاهده شده است.